Vellimiehen vapaapäivä


 
 
Kylmä ja harmaa lokakuun arkipäivä Helsingissä. Kymmenen tunnin mittainen äänitys ilman taukoja. Improvisoiden ja humalaista imitoiden. Vesiselvänä.

Äänityslaite alkaa nauhoittaa Raipen herätessä vailla muistikuvaa eilisestä. Make oksentaa vessassa. Nauhalle tallentuu kaksikon hidas kamppailu kohti aamun ensimmäisiä tasoittavia, ja koko sitä seuraava pitkä päivä kaikkine sattumuksineen. Jos vain miehet muistaisivat käydä ullanlinnalaisessa lakitoimistossa allekirjoittamassa erään tärkeän paperin, heidän taloudelliset huolensa olisivat kerralla kuitatut, mutta mieli harhailee ja asia meinaa alati unohtua…

Vellimiehen vapaapäivässä vaelletaan kilometrikaupalla läpi Helsingin piereskellen ja röyhtäillen. Eksytään parkkitunneleiden alisiin ja hotelli Tornin ylisiin. Kiistellään siitä, kuinka paljon ulostaminen maksaa virtsaamista enemmän julkisissa vessoissa. Epäonnistutaan kerta toisensa perään hissien ja muiden mekaanisten kojeiden käyttämisessä. Ajellaan taksilla ja soitetaan rekilaulua. Jahdataan varkaita ja painitaan syksyn lehdissä.

Se on väliin riemastuttava, usein raivostuttava ja enimmäkseen uuvuttava tutkielma juoppouden ilmiasusta. Se on myös kokoelma Helsingin äänimaisemia, lehtien kahinaa, raitiovaunujen kirskunaa, parkkitunneleiden kaikuja ja kauppakeskusten hälinää. Mutta ennen kaikkea se on kertomus häpeästä, siitä kuinka kaupunki ei tunnu olevan itseä varten ja kuinka siellä on kuitenkin pakko yrittää olla ja elää.
 
 
Vellimiehen vapaapäivän CD-R-laatikkoa myydään ainoastaan suoramyyntitapahtumissa.
 
 
Äänitetty Helsingissä.
 
 
Karhulevyt 2016